Sneek

Waterpoort van Sneek; populaire toeristische attractie

Waterpoort van Sneek; symbool van de stad

De Waterpoort van Sneek is een van de bekendste monumenten van Friesland. Het is een poort die de toegang tot de stad over het water markeert. De poort bestaat uit twee achtkantige torens die verbonden zijn door een brug. Boven de brug bevindt zich de poortwachterswoning. De poort is niet open voor het publiek, wel kun je over de brug tussen de toren lopen. Je hebt dan een geweldig uitzicht over het water.

Fietsen, varen, wandelen langs de Waterpoort van Sneek

De Waterpoort is niet alleen een mooi plaatje, maar ook een levendig onderdeel van de stad. Je kunt er langs varen met een bootje, er onderdoor wandelen of fietsen voor een prachtig uitzicht over het water en de stad. De poort is ook het startpunt van verschillende evenementen, zoals de Sneekweek en ook de Elfstedentocht komt er langs.

Naar de website
Waterpoort-Sneek- Foto Shutterstock
Waterpoort-Sneek- Foto Shutterstock

Symbool Skûtsje en Gaastra

De Waterpoort is tegenwoordig het symbool van Sneek. Je vindt het in het grootzeil van het Sneeker skûtsje Sneker Pan, en in de zeilen en kleding van de Sneeker zeilmakerij Gaastra. En wist je dat de Waterpoort staat afgebeeld op de schoppenaas in een standaard kaartspel met Nederlands beeld.

Replica’s over de hele wereld

Wist je dat er ook replica’s van de Waterpoort bestaan in andere landen?

  • In het Holland village van het recreatiepark van de Chinees/Nederlandse ondernemer Yang Bin bij de stad Shenyang stonden tot 2009 Waterpoort. Het park bestaat inmiddels niet meer. Wel bevindt zich in het Japanse attractiepark Huis ten Bosch bij Nagasaki een replica. In Madurodam is een miniatuurversie van de Waterpoort te vinden, gebouwd in 1976.
  • Vogelpark Avifauna in Alphen aan den Rijn heeft eveneens een verkleinde replica.
  • En ook in Legoland, gelegen in het Deense Billund, staat een model van de Waterpoort, volledig gemaakt van Legosteentjes.
Naar de website

Highlights

  • De waterpoort is een populaire attractie voor toeristen en wordt vaak gefotografeerd of geschilderd
  • De waterpoort heeft twee torens en een brug die de verbinding vormen tussen de stadsgracht en de Houkesloot
  • Prachtig uitzicht vanaf de poort over het water

Contact informatie

Website: www.sneek.nl


 

Toon Meer
Back to top button