Twente

Watermolen van Frans; maaldemonstraties en papierscheppen

Watermolen van Frans in Dal van de Mosbeek

In de omgeving van de Mosbeek, stroomopwaarts van de Watermolen van Bels, bevindt zich de Watermolen van Frans. Deze molen is zeker een bezoek waard, omdat je hier boeiende informatie kunt ontdekken over watermolens en hun molenaars. Het waterrad van Watermolen Frans wordt al meer dan 300 jaar aangedreven door het water uit de beek. Het is een  bovenslagmolen waarbij het waterrad aangedreven wordt door het water, dat op het rad valt.

Naar de website
Twente-Watermolen van Frans-©-Roel-Meijer-Shutterstock.com-3.jpg
Twente-Watermolen van Frans-©-Roel-Meijer-Shutterstock.com-3.jpg

Rondleidingen; graan maken en papier scheppen

Op bepaalde zondagen kun je vrijwilligers ontmoeten in Watermolen Frans, die je hartelijk verwelkomen en je graag een rondleiding geven. Hier krijg je de kans om zelf papier te scheppen of graan te malen. Bovendien worden er regelmatig leuke activiteiten georganiseerd voor zowel kinderen als volwassenen, zoals oogstdagen en het pluizen van uilenballen met kinderen.

Winkeltje Watermolen van Frans

Als de molen geopend is, kun je ook een bezoek brengen aan de Winkel van Frans waar ze meel en streekproducten verkopen.

Watermolen van Bels

Stroomafwaarts ligt de Watermolen van Bels. Voor meer informatie over deze molen kun je hier kijken

Dal van de Mosbeek; wandelroutes / fietsroutes

De watermolen ligt in het prachtige dal van de Mosbeek, een ideale plek voor fiets- en wandeltochten. Het gebied heeft een gevarieerd landschap en een rijke flora en fauna, met bossen, beekjes, essen, akkers, boerengehuchtjes en watermolens. Ook bekend vanwege het vliegende hert en de wilde orchideeën.

Naar de website

Geschiedenis Watermolen van Frans

Burgemeester Bernardus Kremer van Ootmarsum liet hier in de 18e eeuw een papiermolen bouwen. Dat was in de tijd dat de papierindustrie zijn hoogtijdagen kende. Later werd deze molen overgenomen door H. Frans, die er een korenmolen van maakte in 1872. Hij liet ook een grote vijver aanleggen om het water op te vangen. In 1911 kwam er ook een bakkerij bij de molen.
De molen raakte in onbruik in de jaren 50 en verviel langzaam. Gelukkig werd de molen gered door Stichting Landschap Overijssel, die hem in 1962 kocht en meerdere keren restaureerde. Nu kun je in de molen meer leren over de geschiedenis, natuur en cultuur van deze streek. Er wordt ook nog steeds graan gemalen op waterkracht, net als vroeger.

 


 

Toon Meer
Back to top button