Brabant

Vaartocht op de Binnendieze Den Bosch

Vaartocht op de Binnendieze

Een vaartocht over de Binnendieze in Den Bosch is een unieke ervaring die je niet mag missen. In totaal zijn er vijf vaartochten in Den Bosch. De Historische vaarroute op de Binnendieze is de populairste.  voert je terug naar de middeleeuwen, toen de stad een bruisend centrum van handel en kunst was. Deze route begint in de Molenstraat of bij het Voldersgat, waarna je in een fluisterbootje onder de stad door vaart. Aan boord van deze fluisterboot, zie je met eigen ogen hoe oude huizen en stadsmuren getuigen van de bijzondere geschiedenis van de stad.

Naar de website
Den-Bosch-Binne-Dieze-©-shatas-Shutterstock.com
Den-Bosch-Binne-Dieze-©-shatas-Shutterstock.com

Historische vaarroute op de Binnendieze

De Historische vaarroute op de Binnendieze is de meest bekende vaarroute van ‘s-Hertogenbosch. De route laat je kennismaken met de verschillende aspecten van de Binnendieze, van het ontstaan tot het heden. Je vaart onder gebouwen en bruggen door, langs oude muren en poorten, en over de Singelgracht die de grens vormt tussen de stad en de natuur. Onderweg hoor je allerlei interessante feiten en anekdotes over de geschiedenis, cultuur en architectuur van ‘s-Hertogenbosch.

De Vesting vaarroute

De Vesting vaarroute laat je kennismaken met de vestingwerken die de stad eeuwenlang hebben beschermd tegen vijanden. Tijdens de vaarroute vertelt een ervaren schippergids je over de stad, de stadsmuren en hun restauratie, inclusief een bezoek aan de plek waar Frederik Hendrik in 1629 een gat in de stadsmuur maakte tijdens het beleg.
Bij Bastion Oranje legt de boot aan en kun je het ondergrondse museum Bastionder bezoeken. O.a. met een film over de geschiedenis van de stad en een 6 meter lang middeleeuws kanon genaamd “De Boze Griet”.
De boottocht gaat vervolgens verder binnen de vestingmuren van ‘s-Hertogenbosch, inclusief een spannende overkluizing genaamd Hellegat met een indrukwekkende lichtshow van figuren uit schilderijen van Jeroen Bosch op de gewelven.

De Jeroen Bosch vaarroute

De Jeroen Bosch vaarroute is een eerbetoon aan de beroemde schilder die in Den Bosch is geboren en gewerkt. Je vaart langs plekken die hem hebben geïnspireerd en ziet  figuren uit schilderijen van Jeroen Bosch die worden vertoond op de gewelven in een spectaculaire lichtshow in het Hellegat, een donkere onderdoorgang onder de Markt. Onderweg kom je allemaal beelden tegen die ook in zijn schilderijen zijn te zien. Van demonen, half-mensen en machines tot dierenbeelden.

De Hertogstad vaarroute

De Hertogstad vaarroute is een combinatie van de Historische route en de Handelsvaarroute. Je vaart zowel binnen als buiten de stadswallen en leert over het ontstaan en de groei van Den Bosch als hertogelijke hoofdstad en handelscentrum.

De Handelsvaarroute

De Handelsvaarroute neemt je mee naar de buitenkant van de stad, waar je over de Dommel, de Dieze  en de Aa vaart. De schippergids van Kring Vrienden van ‘s-Hertogenbosch neemt je mee terug naar de gloriedagen van de stad. Hij vertelt verhalen over de bloei van de stad, de gildes, handel, de strijd om ‘s-Hertogenbosch en de periode waarin de stad de op één na grootste stad van het land was. Tijdens dit verhaal zie je de vestingwerken, oude stadsmuren, bolwerken, kloosters en de Citadel voorbij glijden.

Naar de website

Highlights

  • De historische Binnendieze vaarroute: meest bekende vaarroute van ‘s-Hertogenbosch. De Historische vaarroute op de Binnendieze neemt je mee naar de middeleeuwen, de tijd waarin onze stad een bloeiend centrum van handel en kunst was.
  • De Vesting vaarroute: leer al varend onder de stad meer over haar eeuwenoude vestingwerken
  • De Jeroen Bosch vaarroute: Jheronimus Bosch staat centraal compleet met een schitterende lichtshow in het Hellegat
  • De Hertogstad vaarroute: een combinatie van de Historische route en de Handelsvaarroute
  • De Handelsvaarroute: varen buiten de stadswallen over Dommel en Dieze

Contact informatie


 

Toon Meer
Back to top button