Drenthe

TT-circuit te Assen; gratis rondleidingen en zelf rijden

TT-Circuit Assen: wereldberoemd motorsport racecircuit

Het TT-Circuit Assen is een wereldberoemd motorsport racecircuit in de buurt van Assen, Nederland. Het staat vooral bekend om de jaarlijkse MotoGP-race, de TT van Assen, en is gastheer voor andere evenementen zoals het Wereldkampioenschap Superbike en het jaarlijkse Truckstar Festival. Het circuit heeft een lengte van 4,5 kilometer met 21 bochten, waaronder beruchte bochten zoals de “Geert Timmer Bocht” en de “Ramshoek”.

Naar de website
Assen-TT-circuit-©-Aerovista-Luchtfotografie-Shutterstock.com
Assen-TT-circuit-©-Aerovista-Luchtfotografie-Shutterstock.com

Rondleidingen over het circuit

Er worden gratis rondleidingen aangeboden waarbij je een kijkje achter de schermen van het circuit kunt nemen. Deze rondleidingen moeten wel van tevoren worden gereserveerd.

Zelf rijden / racen op het circuit

Voor racefanaten is er de mogelijkheid om met je eigen auto op het circuit te rijden. Er zijn ook raceclinics waarbij instructeurs je kunnen begeleiden en je kunt zelfs racen in echte racewagens.
TT-races

Gedurende het seizoen worden verschillende evenementen gehouden op het circuit, waaronder de beroemde TT van Assen in het laatste weekend van juni. Het TT-Circuit Assen werd al snel de thuisbasis van de jaarlijkse TT van Assen, die sinds 1925 werd gehouden. De TT van Assen is de oudste Grand Prix-race op de MotoGP-kalender en wordt beschouwd als een van de meest prestigieuze motorsportevenementen ter wereld. Het circuit organiseert ook andere evenementen, zoals het Wereldkampioenschap Superbike en het jaarlijkse Truckstar Festival.

Beroemd is de TT-nacht. Het jaarlijks nachtelijk evenement in het centrum van Assen, met live muziek, entertainment en festiviteiten voor motorsportliefhebbers. TT-bezoekers kunnen overnachten op de TT-campings.

Truckstar Festival

Het Truckstar Festival is een jaarlijks terugkerend evenement dat plaatsvindt op het TT-Circuit Assen in Nederland. Het festival richt zich op vrachtwagens, transport en alles wat daarmee te maken heeft. Het festival staat bekend om de grote verscheidenheid aan vrachtwagens die er te zien zijn. Van indrukwekkende showtrucks tot historische voertuigen en moderne transportvoertuigen, het festival trekt een breed scala aan vrachtwagens aan. Bezoekers kunnen genieten van het bewonderen van de voertuigen en het praten met de trotse eigenaren en chauffeurs.

Naast het bewonderen van de vrachtwagens zijn er tal van activiteiten en entertainmentopties tijdens het festival. Er zijn bijvoorbeeld truckparades waarbij de vrachtwagens het circuit opgaan en het publiek een indrukwekkende parade bieden. Ook zijn er competities en wedstrijden, zoals het kiezen van de mooiste vrachtwagen en de beste chauffeur.

Het Truckstar Festival biedt ook een festivalsfeer met live muziek, foodtrucks, stands en stands van bedrijven in de transportsector.

Historie TT-Circuit

Ontstaan en vroege jaren

Het huidige TT-Circuit Assen werd officieel geopend in 1955. Daarvoor was het een stratencircuit en maakte het  gebruik van bestaande wegen rondom Assen. De naam “TT” staat voor Tourist Trophy, een naam die al lang geassocieerd wordt met motorsportevenementen, met name in het Verenigd Koninkrijk.

De eerste races werden gehouden op 17 juni 1925. Destijds op het stratencircuit dat door de wegen van Assen liep. Hoewel dit circuit aanzienlijk verschilt van het huidige permanente circuit, legde het wel de basis voor de motorsporttraditie van Assen.

Evolutie naar een permanent circuit

Het stratencircuit door de stad Assen bleek uiteindelijk niet langer geschikt voor moderne motorsport vanwege veiligheids- en logistieke redenen. Daarom werd besloten om een permanent circuit te bouwen op een nabijgelegen locatie. In 1955 werd het huidige TT-Circuit Assen officieel geopend.

Renovaties en aanpassingen

Gedurende de jaren heeft het TT-Circuit Assen verschillende renovaties en aanpassingen ondergaan om aan de eisen van moderne motorsport en veiligheidsnormen te voldoen. Het circuit heeft ook enkele uitbreidingen gekend, waaronder de aanleg van nieuwe tribunes en faciliteiten.

Internationale bekendheid

Het TT-Circuit Assen geniet internationale bekendheid vanwege de MotoGP-race en andere grote evenementen die er plaatsvinden. Het is een populaire bestemming voor motorsportfans en trekt jaarlijks duizenden bezoekers uit binnen- en buitenland.

Naar de website

Highlights

  • Mooie nieuwe tribunes en beruchte bochten.
  • Mogelijkheid om zelf te racen in je eigen auto of in raceauto’s via clinics.
  • Grote evenementen zoals de Dutch TT en het Truckstar Festival.
  • Gratis rondleidingen (vooraf reserveren vereist).

Contact informatie


 

Toon Meer
Back to top button