Groningen stad

Station Groningen; de start van jouw citytrip

Station Groningen; één van de mooiste stations van Nederland

Een van de mooiste stations van Nederland is het rijksmonument station Groningen. Dit station, dat in 1896 werd geopend, heeft een prachtige oude stationshal met wandtegels die de geschiedenis van de stad en de provincie laten zien. Vanaf het station kun je gemakkelijk een citytrip beginnen in de gezellige en levendige stad Groningen, die veel te bieden heeft op het gebied van cultuur, natuur, winkelen en uitgaan.

Stationsgebouw Station Groningen met stuk van de gracht © Vakantiegroeten.nl
Stationsgebouw Station Groningen met stuk van de gracht © Vakantiegroeten.nl

Stationshal

Prachtige tegeltableaus

De stationshal is een echte blikvanger. Het plafond is versierd met prachtige tegeltableaus van de Groninger kunstenaar F.H. Bach. Hij heeft allerlei taferelen uit de geschiedenis en de cultuur van Groningen afgebeeld, zoals de Martinitoren, het Academiegebouw en de hunebedden.

Akoestiek

De hal heeft ook een speciale naam: de ‘salle des pas perdus’. Dat betekent letterlijk een zaal waarin voetstappen verloren gaan. Het slaat op de akoestiek van de hal, die heel galmend is. Maar het verwijst ook naar de functie van de hal als wachtruimte. Mensen lopen hier rond om de tijd te doden, terwijl ze wachten op hun trein of hun afspraak.

Glas in lood met gevleugeld wiel; symbool van de spoorwegen

De stationshal wordt ook wel de ‘kathedraal van het gevleugelde wiel’ genoemd. Dat komt door het grote glas-in-loodraam boven de ingang, waarop een gevleugeld wiel te zien is. Dit is het symbool van de spoorwegen, dat staat voor snelheid en vooruitgang. Het raam geeft de hal een kerkelijke sfeer, die nog versterkt wordt door de gotische bogen en pilaren. De hal is dan ook ontworpen door een architect die vooral kerken bouwde: Isaac Gosschalk.

Stationsgebouw

Het stationsgebouw zelf is ook een plaatje om te zien. Het dateert uit 1896 en is gebouwd in een eclectische stijl. Dat wil zeggen dat er elementen uit verschillende historische stijlen zijn gecombineerd, zoals de gotiek en de renaissance. De gevel is rijkelijk versierd.

Peerd van Ome Loeks op het Stadsbalkon; selfiespot

Het Peerd van Ome Loeks is een bekend standbeeld in de stad Groningen. Het staat op het Stationsplein, vlakbij het hoofdstation. Het beeld stelt een paard voor dat volgens een volksliedje van ome Loeks was. Ome Loeks was een herbergier die in de negentiende eeuw leefde. Hij hield veel van zijn paard, maar op een dag vond hij het dood in de stal. Niemand weet hoe het paard gestorven is, maar er gaan allerlei verhalen rond.

Het standbeeld is in 1959 gemaakt door de kunstenaar Jan de Baat. Het is een symbool van de Groningse humor en trots geworden. Het liedje wordt vaak gezongen door studenten en voetbalfans.

Ga je naast het Peerd van Ome Loeks staan op het Stadsbalkon dan heb je prachtig zicht op de gevel met zijn mix van laatgotische versieringen, roosvenster en renaissancistische topgevels.

Groninger Museum

Het station ligt ook vlakbij het Groninger Museum, een van de meest opvallende gebouwen in de stad Groningen. Het is ontworpen door de Italiaanse architect Alessandro Mendini, die samenwerkte met verschillende kunstenaars en ontwerpers. Het museum heeft een gevarieerde collectie, die onder andere bestaat uit moderne kunst, design, fotografie, mode en regionale geschiedenis. Het museum organiseert ook regelmatig tentoonstellingen over actuele thema’s of bijzondere kunstenaars.

 

[/tie_list]

 


 

Toon Meer
Back to top button