De Sint-Plechelmusbasiliek is een katholieke kerk in Oldenzaal, een stad in Twente in Overijssel. De kerk is gebouwd in de 12e eeuw van Bentheimer zandsteen en heeft een romaanse stijl met gotische elementen. Prachtig zijn de gals-in-lood ramen. De kerk is vernoemd naar de heilige Plechelmus, een Ierse missionaris die in de 8e eeuw het christendom naar deze regio bracht. De Sint-Plechelmusbasiliek is een van de 23 basilieken in Nederland.
Naar de websiteOver de St. Plechelmuskerk
De St. Plechelmusbasiliek ofwel de Plechelmuskerk is een gewelfde kruisvormige pijlerbasiliek met een mix van Romaanse en Gotische architectuurstijlen. Voor de bouw is Bentheimer zandsteen gebruikt. De kerk draagt de naam van de heilige Plechelmus, een monnik die later als bisschop en missionaris werkzaam was in het Frankische Nederland en het Duitse grensgebied. In 1950 kreeg de kerk de eretitel ‘Basilica Minor’ van paus Pius XII. In de kerk zijn verschillende bezienswaardigheden zoals de relieken, het orgel, de toren en de glas-in-loodramen.
Toren met grootste klokkenkamer van Europa; beklimming
De Oude Grijze is de bijnaam van de Plechelmustoren, die zo’n zestig meter de lucht in steekt. Hij kreeg die hoogte na een opknapbeurt in 1626. De toren is 13,40 meter breed aan de zuidkant, zonder de onderste rand. Je kunt hem al van ver zien als je uit Denekamp of Hengelo komt, want die wegen lopen recht op de toren af. In de toren zit de grootste klokkenkamer van Europa, met een carillon van 48 klokken. Vijf daarvan kun je ook horen luiden. De zwaarste is de Maria, die in 1493 gemaakt is door Geert van Wou. Hij weegt 2400 kilo. De andere vier heten Beatrix, Irene, Henriëtte en Everdina. Die zijn pas in de vorige eeuw gegoten. Onder begeleiding van een gids van de Tourist Info kun je de 61 meter hoge toren beklimmen en genieten van het prachtige uitzicht.
Sint-Plechelmusrelieken
Een zilveren schrijn met de overblijfselen van St. Plechelmus staat in de Sint Plechelmusbasiliek. St. Plechelmus is de patroonheilige van de kerk. Zijn schedel en vingerkootjes zijn te zien in het schrijn, dat versierd is met goud, edelstenen en parels. Het schrijn is een kunstwerk uit de late middeleeuwen, gemaakt in Osnabrück rond 1480.
Glas-in-lood ramen
De St. Plechelmusbasiliek heeft 46 gebrandschilderde ramen die tussen 1890 en 1950 zijn gemaakt. Ze laten de apostelen, Jezus, Maria en Johannes de Doper zien. Het laten maken van deze kleurige vensters is een kostbare zaak en heeft jaren geduurd. Er is een boek over de ramen geschreven.
De ramen op het priesterkoor zijn in Gotische stijl en komen uit het atelier van Cuypers in Roermond. Cuypers was een beroemde kunstenaar die veel kerken heeft versierd. Hij schilderde Jezus in het midden met Maria en Johannes de Doper aan zijn zijden. De ramen van Cuypers zijn gemaakt toen de kerk werd gerestaureerd.
Het orgel
Een beetje geschiedenis over het orgel van de St. Plechelmusbasiliek: dit is al het zesde orgel dat hier staat sinds de 15de eeuw. Vroeger hadden ze zelfs twee orgels tegelijk: eentje voor de gewone liturgie, dat door een vicaris werd bespeeld, en eentje voor de speciale gelegenheden en concerten.
Naar de websiteHighlights
- Beklim de toren met prachtig uitzicht en grootste klokkenkamer van Europa
- Een van de oudste kerken in Nederland
- Gebouwd in de 12e eeuw in Romaanse stijl
- Heeft een rijke geschiedenis en kunstschatten
- Een populaire toeristische attractie in Oldenzaal
Contact informatie