Utrecht stad

Simon en Judas Kerk Ootmarsum

Simon en Judaskerk: middelpunt van Ootmarsum

Het Kerkplein van Ootmarsum wordt gedomineerd door de prachtige Simon en Judaskerk, die al eeuwenlang het middelpunt vormt van het Twentse stadje. De kerk werd in de 12e eeuw gebouwd, maar heeft verschillende veranderingen ondergaan, waaronder de afbraak van de oorspronkelijke toren en de verplaatsing van de nieuwe toren boven de hoofdingang. Tijdens de Reformatie werd de kerk aan de protestanten toegewezen, maar later werd het weer een rooms-katholieke kerk.

Naar de website
Simon en Judas Kerk Ootmarsum © Vakantiegroeten.nl
Simon en Judas Kerk Ootmarsum © Vakantiegroeten.nl

Wat is er te zien in de R.K. Simon en Judas kerk in Ootmarsum?

Kunstschatten

Het interieur van de Simon en Judaskerk straalt rust en sfeer uit, met muurschilderingen in het koor en op andere wanden, een prachtig orgel, glas-in-loodramen in de apsis (in 1872 door atelier Nicolas vervaardigd) en een herontdekte grafkelder voor de commandeurs. Ook tref je enkele bijzondere kunstschatten aan zoals een gotische monstrans uit ongeveer 1400, een 16de-eeuwse zandstenen piscina in de sacristie en een eikenhouten Mariabeeld, eveneens 16e-eeuws.

Kijk vooral ook even naar de muurschildering van de Boom van Jesse uit 1886. De kerk is in de loop der jaren goed onderhouden.

Kerkgidsen R.K. Simon en Judaskerk

De kerk zit vol met verhalen en de kerkgidsen vertellen graag over de geheimen van het gebouw, zoals die over een duiveltje hoog in de gewelven en kanonskogels in de buitenmuur.

Kerkplein Ootmarsum

De Simon en Judaskerk staat op het Marktplein in Ootmarsum. Aan dit centrale plein zitten veel horecagelegenheden met mooie terrassen. Ook zijn er veel kunstgaleries in de buurt.

Naar de website

Contact informatie


 

Toon Meer
Back to top button