Ootmarsum

Schoolmuseum in Ootmarsum; een feest der herkenning

Schoolmuseum Ootmarsum; met klaslokalen uit de jaren 20 en 60

Het schooolmuseum (educatorium) in Ootmarsum laat zien hoe het onderwijs in Nederland zich heeft ontwikkeld van vroeger tot nu.  Je kunt er oude schoolspullen, lesmethoden, foto’s en documenten bekijken, en zelfs een kijkje nemen in twee nagebouwde klaslokaal uit de jaren twintig en zestig. Een bezoek aan het Schoolmuseum (educatorium Ootmarsum) is een feest der herkening, vooral voor mensen die al enige tijd geleden de basisschool hebben verlaten.

Naar de website
Twente-Ootmarsum-Schoolmuseum-©-Laurens-Hoddenbagh-Shutterstock.com
Twente-Ootmarsum-Schoolmuseum-©-Laurens-Hoddenbagh-Shutterstock.com

Wat is er te zien in het Schoolmuseum in Ootmarsum?

Op het terrein en in de omgeving van de voormalige Vliegbasis Twente zijn vele oude militaire objecten te bekijken. Je ziet bijvoorbeeld de oude start- en landingsbaan, splitterboxen, bunkers en hangars. Ook interessant zijn het graf van de familie Blijdenstein, de Gefechtsstand, de uitkijkheuvel en de oude KLM-toren. Deze toren is open voor het publiek. Klim naar boven en je hebt een geweldig uitzicht over het oude Vliegbasis Twente terrein.

Klaslokalen en groepsles

In verschillende ruimtes kun je de evolutie van het onderwijs door de eeuwen heen zien. Het museum is prachtig ingericht en brengt je terug naar je eigen schooltijd. Er zijn klaslokalen uit de jaren twintig en zestig, maar ook een klas van 1662, een handwerkklas en een kleuterklasje vol Fröbel- en Montessorimaterialen. In een lokaal uit de 19e eeuw kunnen groepen nog altijd terecht voor een ouderwetse les van een strenge leraar.

Aap, noot, Mies

Het Schoolmuseum herbergt vitrinekasten vol schrijfgerei, leerboeken en plankjes van Aap noot Mies tot Boom, evenals methodes voor rekenen, biologie, aardrijkskunde, geschiedenis, verkeer en muziek, van vroeger tot nu.

Schoolplaten

Aan de muren hangen schoolplaten van bekende illustratoren zoals Koekkoek en Jetses, Isings en van Lummel.

Naar de website

Highlights

  • Oude schoolspullen, lesmethoden, foto’s en documenten bekijken
  • Neem in kijkje in een nagebouwde klaslokaal uit de jaren 20 en 60
  • Schoolboeken, platen van M.A,. Koekkoek, Aap, noot mies
  • Feest der herkenning

Contact informatie


 

Toon Meer
Back to top button