Enschede

Rijksmuseum Twenthe in Enschede

Rijksmuseum Twenthe; rijke collectie van Middeleeuws tot hedendaags

Het Rijksmuseum Twenthe biedt een gevarieerde selectie van wisselende tentoonstellingen die hedendaagse, moderne en klassieke kunst omvatten. Ontdek het werk van meesters zoals Breitner, Breughel, Ruisdael en vele anderen in 36 prachtige zalen.

Rijksmuseum Twenthe
Rijksmuseum-Enschede-©-Ronald-Wilfred-Jansen-Shutterstock.com
Rijksmuseum-Enschede-©-Ronald-Wilfred-Jansen-Shutterstock.com

Collectie

“Een van de hoogtepunten van het museum is het schilderij “Meisje in witte kimono” van George Hendrik Breitner, dat een intiem portret toont van een jonge vrouw in een Japanse klederdracht. Maar ook het ‘Bloemstilleven met horloge’ van Abraham van Beijeren is een topstuk.  Hij schilderde het rond 1670. Het laat een boeket zien met een zakhorloge. De bloemen zijn bijna verwelkt en het horloge staat voor de vergankelijkheid van het leven.

Andere topstukken die je niet mag missen zijn “108 pond lavendel” van herman de vries, een minimalistisch werk dat bestaat uit gedroogde lavendelbloemen en “Gezicht op Hampstead Heath” van John Constable, een romantisch landschap met wolkenluchten.

Bekijk ook vooral  “Night Soil – Nocturnal Gardening” van Melanie Bonajo, een video-installatie die de relatie tussen mens en natuur onderzoekt.

Verder huisvest het museum stukken van onder andere Jan Steen, Joos van Cleve, Claude Monet, Alexander Roslin,  Nour-Eddine Jarram en Christiaan Zwanikken. Verder ook mooi werk van Brueghel en Ruisdael.

Kunstverzameling textielbaron

Jan Bernard van Heek, de textielbaron uit Twente, staat aan de basis van dit museum. Het Rijksmuseum Twenthe is trots op zijn rijke kunstcollectie. Het wordt beschouwd als het meest vooraanstaande kunstmuseum in Oost-Nederland. Het museum opende zijn deuren in 1930 aan de Lasondersingel in Enschede.

Rijksmuseum Twenthe

Highlights

  • Het museum heeft een rijke collectie kunst met stukken van o.a. Breitner, Breughel, Ruisdael en vele andere meesters.
  • Het museum organiseert ook regelmatig tentoonstellingen en activiteiten over actuele thema’s
  • Het museum heeft een prachtige binnentuin en het Groene Lab, een groene werkplaats voor kunstenaars die werken met botanische materialen.

Contact informatie


 

Toon Meer
Back to top button