Arnhem

Park Sonsbeek Arnhem

Park Sonsbeek; het Central Park van Arnhem

Park Sonsbeek is een prachtig stadspark in Arnhem, dat bekend staat om zijn groene landschap, historische gebouwen en kunstwerken. Het park werd in 1899 opengesteld voor het publiek en is sindsdien een populaire bestemming. Het heeft een oppervlakte van ongeveer 67 hectare en bevat onder andere de grote waterval met grot, een theehuis, een muziekkoepel en de Witte Villa. Maar ook het Watermuseum, de Steile Tuin,de ijskelder, de molen en de Fonteinvijver maken het park tot een heerlijke wandelbestemming. 

Naar de website
Waterval Park Sonsbeek © Vakantiegroeten.nl
Waterval Park Sonsbeek © Vakantiegroeten.nl

Park met watervalletjes, vijvers en slingerende paadjes

Als je van natuur en avontuur houdt, moet je zeker een keer naar Het Park Sonsbeek in Arnhem gaan. Dit park is een van de mooiste en meest veelzijdige parken van Nederland. Je kunt er genieten van afwisselend water, bos, steppingstones, bergpaadjes, watervalletjes, picknickplekjes en nog veel meer. Het park is niet alleen een oase van groen, maar ook een plek vol verrassingen. Je zult versteld staan van de hoogteverschillen en de slingerende paden die telkens weer een nieuw doorkijkje geven. Een wandeling door dit park geeft je een vakantiegevoel. 

Steile Tuin met trappen

De steile tuin is een bijzondere plek in Het Park Sonsbeek in Arnhem. Het is een terrassentuin die in 1936 werd aangelegd op de helling van de Hartjesberg. De tuin heeft een hoogteverschil van 25 meter en bestaat uit verschillende niveaus met bloemen, planten, bomen en kunstwerken. Je kunt via de vele traptreden naar boven klimmen. 

Stadsvilla Sonsbeek

Villa Sonsbeek, ook wel de Witte Villa genoemd, is een historisch gebouw in Park Sonsbeek in Arnhem. Het werd gebouwd in 1744 in opdracht van Vrouwe Adriana van Bayen van Hendrina Jansen. Een halve eeuw later zette ze de buitenplaats te koop. In 1821 werd het verkocht aan de familie Van Heeckeren, die het liet verbouwen in neoclassicistische stijl. Het park werd aangelegd in landschapsstijl met vijvers, watervallen en bruggen. In 1899 werd het landgoed gekocht door de gemeente Arnhem, die het opende voor het publiek. Sindsdien heeft de villa verschillende functies gehad, zoals een museum, een hotel, een restaurant en een kunstruimte. Nu is het weer een restaurant. Achter de villa ligt een mooie hertenkamp en omdat de Villa bovenop de Hartjesberg ligt heb je een mooi uitzicht over Arnhem.

Belvédère

De Belvédère is een historisch uitkijkpunt in Park Sonsbeek, dat in 1824 werd gebouwd door baron van Heeckeren. Vanaf de top van de toren, die bijna 100 meter boven NAP ligt, kun je genieten van een prachtig panorama over Arnhem en omgeving. Je ziet de stuwwallen, de Rijn, de Gelderse poort, de Eusebiuskerk en de beroemde brug van de Slag om Arnhem.  De Belvédère is elke laatste zondag van de maand open voor publiek, of op aanvraag voor groepen.

IJskelder

Een verborgen schat in Park Sonsbeek is de historische ijskelder. Deze ijskelder werd vroeger gebruikt om ijs uit de vijvers te bewaren en voedsel en dranken te koelen. De ijskelder heeft een bijzondere vorm met schuine wanden en een ingang die niet in het midden zit.

Je kunt de ijskelder bezoeken in de zomermaanden (half juni tot half september) op zondagmiddagen met een gids, die je meer kan vertellen over de geschiedenis en de architectuur van de kelder. De toegang is gratis.

Witte Watermolen

De Witte Watermolen is een historisch monument in het Park Sonsbeek in Arnhem dat al sinds de 15e eeuw koren maalt. De molen wordt aangedreven door het water van de Sint Jansbeek.  Je kunt de molen bezoeken op dinsdag, woensdag en zondag en zien hoe de molenaars hun vak uitoefenen. In de Molenschuur kun je allerlei lekkere en gezonde producten kopen die gemaakt zijn van het meel van de molen.

Wandelroutes, fietsroutes

Bij het bezoekerscentrum Molenplaats Sonsbeek vindt je informatie over wandelen en fietsen in de omgeving en groen in Arnhem. Deze zijn ook gratis online te downloaden. Voor iedereen die te voet wil kennismaken met het park is de De Park Sonsbeek Kennismakingswandeling een aanrader. Voor kinderen zijn er audio-tours en een Sonsbeekbingo. In de naastgelegen Witte Watermolen en het winkeltje kun je biologische producten, meel, boeken, kaarten en geschenkartikelen kopen. 

Horeca

In Park Sonsbeek vind je verschillende horecagelegenheden waar je kunt genieten van een hapje en een drankje. Ook zijn er volop picknickmogelijkheden.
Rijksmuseum Twenthe

Highlights

  • Prachtig park met afwisselend water, bos, steppingstones, bergpaadjes, een villa, een uitkijktoren, horeca en heerlijke velden.
  • Heerlijk klaterende waterval waar je zelfs een beetje in kunt staan.
  • Spannende smalle paadjes die je telkens weer naar een nieuw deel van het park voeren; leuk voor kinderen.
  • Vanaf de heuvel van de Witte Villa mooi uitzicht over Arnhem.
Naar de website

Contact informatie

E-mail: info@sonsbeek.nl

Website: www.sonsbeek.nl

Telefoon: 026 445 0660

[/box]

<

 

Toon Meer
Back to top button