Haaksbergen

Oostendorper Watermolen met waterpark en natuur

Oostendorper Watermolen: voorbeeld voor Jacob van Ruysdael

De Oostendorper Watermolen is een van de mooiste plekjes in de gemeente Haaksbergen. Deze watermolen dateert uit de 15e eeuw en is nog steeds in werking. Je kunt er een rondleiding krijgen, een kopje koffie drinken of een wandeling maken langs de Buurserbeek of door het nabijgelegen waterpark. Komt de molen je bekend voor? Dat klopt! De beroemde Gouden Eeuw schilder Jacob van Ruysdael liet zich door de 16-eeuwse Oostendorper Watermolen inspireren.

Naar de website
Oostendorper-watermolen-Twente-©-Travel-Telly-Shutterstock.com
Oostendorper-watermolen-Twente-©-Travel-Telly-Shutterstock.com

Korenmolen en oliemolen

De Oostendorper Watermolen in Haaksbergen is een historische molen aan de Buurserbeek. Het is een dubbele molen met een korenmolen en een oliemolen, die elk een eigen waterrad hebben. De molen is gebouwd in 1548 en heeft meerdere keren verwoesting en herbouw ondergaan. De oliemolen werd in 1946 geheel weggeslagen door een overstroming, maar werd in 1950 weer opgeboluwd. De gemeente Haaksbergen is sindsdien de eigenaar van de molen.

Molen in werking en rondleidingen

Op bepaalde dagen kun je bij de Oostendorper Watermolen  zien hoe meel en olie gemaakt worden. Je kunt er ook lekkere dingen kopen, zoals brood, pannenkoeken, muesli en kruidkoek. Allemaal van eigen molen! Kom eens langs op een rondleiding of een demonstratiedag. Op de website van de Haaksbergse Molens vind je meer informatie over deze dagen en de openingstijden.

Waterpark

Het waterpark, bij de Oostendorper Molen, is onderdeel van het landgoed Lankheet, een natuurgebied met bossen, heidevelden, vennen en vloeiweiden. Je kunt wandelen in het waterpark waar water wordt gezuiverd op experimentele wijze.

Horeca

Het restaurant “de Watermölle” is 7 dagen per week geopend vanaf 10 uur.

Naar de website

Highlights

  • Een van de oudste watermolens van Nederland
  • Gebouwd in de 15e eeuw op de Buurserbeek
  • In gebruik als korenmolen en oliemolen
  • Mooi gelegen in een groen landschap
  • Te bezoeken met een rondleiding of een wandeling

Contact informatie


 

Toon Meer
Back to top button