Aa-LandenBerkumZwolleZwolle Zuid

Museum de Fundatie in Zwolle

Museum Fundatie met de 'Wolk'

Museum de Fundatie in Zwolle is een museum voor beeldende kunst dat een omvangrijke collectie van ruim 15.000 objecten bezit en beheert. De bekendste werken zijn van Vincent van Gogh, Isaac Israëls, Jan Cremer, Paul Citroen en Neo Rauch. Het museum organiseert ook regelmatig tentoonstellingen over hedendaagse kunst uit binnen- en buitenland. Bijzonder is de imposante ‘wolk’ boven op het dak van het voormalige Paleis van Justitie waar het museum in is gevestigd. Op vrijdagavond is het museum gratis te bezoeken. Kasteel het Nijenhuis in Heino behoort ook tot Museum de Fundatie.

Naar de website
Zwolle-Museum-de-Fundatie-©-365-Focus-Photography-Shutterstock.com
Zwolle-Museum-de-Fundatie-©-365-Focus-Photography-Shutterstock.com

Collectie met Paul Cirtroen, Ter Borch en Neo Rauch

De collectie bestaat uit een aantal verzamelingen die vooral door particulieren zijn samengesteld. De basis voor de collectie werd gelegd door Dirk Hannema, een kunstkenner en voormalig directeur van Museum Boymans in Rotterdam. Hij richtte de Stichting Hannema-de Stuers Fundatie op, waaruit Museum de Fundatie is voortgekomen. In het museum zijn werken te zien van onder andere Appel, Bergsma, Bissière, ter Borch, Citroen, Neo Rauch, Gestel, van Gogh, Hutten, Israels, Kollwitz, de Kousemaeker, Lixenberg, Lo A Njoe, Modersohn-Becker, Overheul, van Pallandt, Severini, Sluijtres en Turner.

Tentoonstellingen

Ieder half jaar opent het museum twee nieuwe tentoonstellingen en vaak is er in de zomermaanden ook nog een speciale zomer-expositie.

De ‘Wolk’

Een opvallend kenmerk van het museum is de ellipsvormige constructie op het dak, die ‘Het OOG’ of ‘de Wolk’ wordt genoemd. Deze futuristische toevoeging, ontworpen door architect Hubert-Jan Henket, is gemaakt van staal, glas en piepschuim en weegt 300 ton. Het OOG biedt extra tentoonstellingsruimte voor hedendaagse kunst en een panoramisch uitzicht over de stad en de rivier de IJssel. De geschiedenis van Het OOG gaat terug tot 2010, toen Museum de Fundatie besloot om zijn vestiging in Zwolle uit te breiden met een oogvormig bouwsel op het dak. De behuizing van het museum was te klein geworden voor de eigen collectie en de tijdelijke exposities. Het ontwerp van Henket moest aansluiten bij het neoclassicistische gebouw, dat tussen 1838 en 1841 werd gebouwd als Paleis van Justitie naar een ontwerp van Eduard Louis de Coninck. Henket koos voor een ellipsvormige koepel die optisch lijkt te zweven boven het monumentale pand. De koepel is bekleed met 55.000 witblauw geglazuurde tegels, geproduceerd door Koninklijke Tichelaar uit Makkum. De bouw van Het OOG begon in 2012 en werd voltooid in 2013. Op 31 mei 2013 werd het museum heropend door prinses Beatrix.

Naar de website

Highlights

  • Prachtig museum met een vaste collectie.
  • Gratis toegang op vrijdagavonden.
  • Voormalig Boymans-directeur Dirk Hannema bracht in de 20e eeuw de omvangrijke collectie van de Fundatie met beeldende kunst bijeen.
  • Regelmatig wisselende, verrassende exposities.

Contact informatie


 

Toon Meer
Back to top button