Sneek

Martinikerk Sneek

Martinikerk Sneek met beenderen Grutte Pier

Martinikerk Sneek imposante 15e-eeuwse kerk. Bijzondere houten klokkentoren en carillon en beenderen Grutte Pier.

Naar de website
Sneek Martinikerk - Foto © Marc Venema Shutterstock.com
Sneek Martinikerk – Foto © Marc Venema Shutterstock.com

Negentiende eeuwse kerkbanken en gouden orgel

De banken staan in een U-vorm om de preekstoel heen.  De meeste banken zijn uit de negentiende eeuw en zijn na de renovatie in 2022 behouden gebleven. Sommige banken zijn vervangen omdat ze te oud waren. De U-vorm zorgt ervoor dat je iedereen in de kerk kunt zien.  Op de bovenste verdieping is het goud-witte orgel te zien.

Beenderen Grutte Pier: Friese vrijheidsstrijder

Grutte Pier was een Friese vrijheidsstrijder die in de 16e eeuw tegen de Saksen en de Hollanders vocht. Hij stond bekend om zijn enorme kracht en lengte, en om zijn haat tegen alles wat niet Fries was. Hij overleed in 1520 en werd begraven in de Grote of Martinikerk in Sneek. Daar rusten nog steeds zijn botten, als een symbool van de Friese trots en onafhankelijkheid.

Grafstenen

Onder de houten vloer die in 2022 werd verwijderd voor een verbouwing, kwamen tientallen oude grafstenen tevoorschijn. Sommige stenen dateren uit de vijftiende eeuw en zijn daarmee de oudste in Friesland. De grafstenen zijn nu te zien in een kleinere kerk die verbonden is met de grote kerk.

Groene gebouw met ronde koepel en glazen wand

Een blikvanger in de Martinikerk Sneek is de ronde groen koepel met de glazen wand. Deze koepel maakt de kerk zichtbaar vanaf de straat. Het heeft als doel om de kerk open te stellen voor iedereen. De kerkgemeenschap hoopt dat mensen zich meer verbonden voelen met de kerk en dat ze nieuwsgierig worden naar wat er binnen gebeurt.  De glazen wand is ook een slimme oplossing om de historische muren van de kerk te behouden.

Carillon

Het carillon van de Martinikerk heeft de meeste klokken van heel Friesland en is een van de weinige carillons in Nederland met een bereik van meer dan 4 octaven. Het telt 50 klokken. Elke dag spelen de klokken automatisch via een speeltrommel en elke week worden ze bespeeld door de stadsbeiaardier.

Naar de website

Highlights

  • Beenderen Grutte Pier
  • Negentiende eeuwse kerkbanken
  • Gouden orgel
  • Carillon

Contact informatie


<

 

Toon Meer
Back to top button