De Kroezeboom in Twente is een van de oudste en bekendste bomen van Nederland. Het is een zomereik die al meer dan 400 jaar op de Fleringer es staat, tussen de weilanden en het landgoed Herinckhave. De boom heeft een bijzondere geschiedenis als grensboom, heilige plaats en rechtspraakplaats. Het is een populaire stop voor fietsers en wandelaars.
Heilige plaats
Vroeger diende de boom als grens- of kruispuntbepaling en als heilige plaats of een plaats waar recht werd gesproken. Tijdens de reformatie hielden katholieken geheime missen bij de boom.
Kroezeboom ankers en kabels
Boomverzorgers verzorgen de boom. Ze hebben de holle stam uitgekrabd en ankers en kabels aangebracht. Ondanks al dit staal is de Kroezeboom nog steeds vitaal.
Kapel
Bij de boom staat ook een kapel, gewijd aan het Heilig Hart van Christus. In de kapel hangt een kruis van Christus en er staat een soort altaar waar vele lantaarns en kaarsen op staan.
Wandelen en fietsen
De oude eik een populaire stop tijdens het fietsen of wandelen. Er staan picknicktafels en bankjes. In de omgeving van de boom kun je wandelen in het natuurgebied Landgoed Herinckhave. Daar is ook een kasteel te zien met kasteeltuin en watermolen. In de buurt staat ook de Fleringer Molen uit 1844. De wandeling heeft een lengte van 3,9 kilometer.
Highlights
- De Kroezeboom is een oude eik die een grens of kruispunt aangeeft
- De bekendste Kroezeboom staat op de Fleringer Es in Twente en is tussen de 400 en 500 jaar oud
- De Kroezeboom was een heilige plaats voor de katholieken die er in de 16e en 17e eeuw geheime missen bijwoonden
- De Kroezeboom is nu een toeristische attractie met een kapel, picknicktafels en bankjes, en staat aan het wandelgebied Herinckhave