Den Bosch

Jheronimus Bosch Art Center / Jeroen Bosch in Den Bosch

Het Jheronimus Bosch Art Center is een uniek museum in Den Bosch dat gewijd is aan de beroemde schilder Jheronimus Bosch. Je kunt hier zijn werken bewonderen (volledige collectie, maar wel replica’s), maar ook meer te weten komen over zijn leven, zijn inspiratiebronnen en zijn invloed op de kunstgeschiedenis. Het museum is gevestigd in een voormalige kerk die prachtig is gerestaureerd en ingericht. Een van de hoogtepunten is het drieluik de Tuin der Lusten en de Hooiwagen. Het Jheronimus Bosch Art Center is een must-see voor iedereen die van kunst en cultuur houdt!

Naar de website
Astronomisch uurwerk in Jheronimus Bosch Art Center in Den Bosch © Vakantiegroeten.nl
Astronomisch uurwerk in Jheronimus Bosch Art Center in Den Bosch © Vakantiegroeten.nl

Replica’s schilderijen Jeroen Bosch

In het Art Center zijn de kopieën te zien van alle werken van Bosch. Het gaat om replica’s op ware grootte. Dit komt omdat het museum geen originele werken van de kunstenaar bezit. Tijdens de tachtigjarige oorlog werd Nederland bezet door Spanje. Vanwege de strategische ligging van Den Bosch, was de stad erg belangrijk voor de Spanjaarden. De Spanjaarden waren de baas over de stad en over alles wat daarbij hoort, dus ook kunst. Veel kunstwerken van Jheronimus Bosch kwamen daardoor op verschillende plekken in Spanje en Portugal terecht. Een groot aantal schilderijen van de kunstenaar bevindt zich nu in Spanje en Portugal. 

Het Oordeelspel; astronomische klok

Bijzonder is ook de reconstructie van het Oordeelspel uit de Sint-Janskathedraal in Den Bosch. Een tien meter hoge reconstructie van het astronomisch kunstuurwerk. Dit uurwerk heeft vanaf 1513 enkele eeuwen in de Sint-Jan gestaan. Deze astronomische klok geeft de tijd aan en de stand van de zon, de maan en de sterrenbeelden.

Toren met uitzicht over de stad

Je kunt met een glazen lift naar de toren van het gebouw vanwaar je een mooi uitzicht hebt over de stad Den Bosch.

Rondleidingen

U kunt een rondleiding boeken waarin u meer leert over de schilderijen, de symboliek en het leven van Bosch. Een deskundige museumgids laat u kennismaken met de fascinerende wereld van Bosch.

De rondleiding is ongeveer 60 minuten lang en kan gereserveerd worden via info@jheronimusbosch-artcenter.nl of telefonisch: 073-6126890.

Wie was Jeroen Bosch?

Jeroen Bosch (Jheronimus Bosch) stond bekend om zijn gedetailleerde schilderijen vol symboliek, bizarre creaturen en fantasierijke landschappen. Hij is een van de belangrijkste kunstenaars van de Noordelijke renaissance. Zijn bekendste werk is het drieluik “Tuin der Lusten”. Ook “De hooiwagen”, “Aanbidding der koningen”, “Het laatste oordeel”, “De marskramer” en “De verloren zoon” zijn van zijn hand.

Naar de website

Highlights

  • Replica’s alle schilderijen Jeroen Bosch
  • Het Oordeelspel; astronomische klok
  • Rondleidingen


 

Toon Meer
Back to top button