Groningen

Groninger Museum

Groninger Museum: uniek gebouw en spraakmakende tentoonstellingen

Het Groninger Museum, gelegen in de stad Groningen, is niet alleen een toonaangevend museum, maar ook een architectonisch juweeltje. Het unieke ontwerp van het gebouw, gecreëerd door de Italiaanse architect Alessandro Mendini en geopend in 1994, is een lust voor het oog. Het museum bestaat uit drie hoofdgebouwen die met elkaar zijn verbonden door gangen en bruggen, elk gehuld in een andere kleur: blauw, wit en geel.

Naar de website
Gebouw Groninger Museum in de stadsgracht van Groningen © Vakantiegroeten.nl
Gebouw Groninger Museum in de stadsgracht van Groningen © Vakantiegroeten.nl

Collectie

Dit museum herbergt een veelzijdige collectie kunst en historische objecten. Het is vooral bekend vanwege zijn indrukwekkende verzameling moderne en hedendaagse kunst, design, toegepaste kunst en kunstenaars uit Noord-Nederland. Je vindt hier schilderijen, sculpturen, fotografie, mode, designobjecten en nog veel meer.

Hoogtepunten collectie

Enkele voorbeelden van kunstwerken in de collectie zijn: ‘Unholy McTrinity van Jake & Dinos Chapman, een kritische verwijzing naar de consumptiemaatschappij, ‘Jongenshoofdje met zeepbel’ van Michaël Sweerts, een intiem portret van een jongen die naar een zeepbel kijkt, en ‘De Ploeg’, een groep Groninger kunstenaars die zich lieten inspireren door het expressionisme, impressionisme en constructivisme.

Spraakmakende tentoonstellingen: Rolling Stones, David Bowie

Het museum staat bekend om zijn spraakmakende tentoonstellingen over uiteenlopende onderwerpen, zoals de Rolling Stones, David Bowie, de Ploeg, de Romantiek, Maarten Baas en Chihuly . Andere bekende tentoonstellingen die het museum heeft georganiseerd zijn onder andere The show must go on, Kinderbiënnale 2021, Alida Pott, En tóch staat de Martini en Strijd! 100 jaar vrouwenkiesrecht

Naar de website

Highlights

  • Het gebouw van het museum is een van de hoogtepunten in de postmodernistische architectuur
  • Het Groninger Museum is een van de topattracties van de provincie Groningen
  • Unieke wisselende tentoonstellingen, zoals die over David Bowie en de Rolling Stones

Contact informatie


 

Toon Meer
Back to top button