Salland

Enterse Zomp vaartocht en Ontdek & Doe centrum Enter / Hellendoorn / Rijssen

Enterse Zomp: vaartocht over de Regge

Ga mee met een rondvaart op een Enterse Zomp. Vaar over de rivier de Regge vanuit Enter, Hellendoorn of Rijssen. Geniet van de natuur en de mooie verhalen van de vrijwillige schippers. Bekijk ook het Ontdek & Doe centrum. De Enterse Zomp is een platbodem die in vroegere tijden gebruikt werd om personen en goederen te vervoeren over de rivier de Regge en andere ondiepe wateren.

Vaartocht

De Stichting Enterse Zomp heeft drie replica’s van de Enterse Zomp laten bouwen en organiseert nu rondvaarten in Enter, Rijssen en Hellendoorn. De boottochten gaan over de rivier de Regge. Je vaart langs prachtige natuur. Opstappen kan bij de botenloodsen in Enter, Hellendoorn of Rijssen. Met een vaste vaart kun je meevaren zonder te boeken of te reserveren. De vaart duurt 1 uur. Gedurende vaste-vaarten-tijden (zomermaanden) kun je ook het Ontdek & Doe centrum individueel bezoeken, zonder boeking.

Naar de website

Ontdek & Doe centrum en Werf

Er is in het dorp Enter een werf en een Ontdek & Doe centrum waar je meer kunt leren over de geschiedenis en de bouw van de zompen. Hier kun je op digitale wijze de geschiedenis van de Regge en zompen beleven. Bekijk de vlogs waarbij het leven van de laatste schipper op unieke wijze in beeld is gebracht. Of bouw digitaal jouw boot en vervoer je vracht. De werf wordt gebruikt om boten te onderhouden en nieuwe te bouwen.

Horeca

Bij de werf in Enter is een horecagelegenheid. Daar kunt u genieten van een lekker bakje koffie of thee met appelgebak, krentewegge of cake. Tevens serveren ze frisdranken, bier en wijn.

Over de Enterse Zomp

De Enterse Zomp is een platbodem die werd gebouwd de 16e tot de 19e eeuw in de plaats Enter. Hier waren drie die naar schatting 125 zompen hebben gebouwd. Deze platbodem had een fokzeil en een grootzeil en kon varen in water van 45 centimeter diep. Het was ongeveer 12 meter lang en kon zo’n 10 ton vracht vervoeren. Deze schepen voeren vooral naar Noordwest-Overijssel, Friesland en Amsterdam, waar het onder andere eikenhout, boter, kaas, turf en textiel verhandelde. De Enterse Zomp verdween uit gebruik door de aanleg van wegen en spoorlijnen en de vervuiling en verzanding van de Regge.
Naar de website

Highlights

  • Authentieke Rondvaarten op Historische Enterse Zomp
  • Educatief Ontdek & Doe Centrum
  • Gastvrije Horecagelegenheid bij de Werf

Contact informatie


 

Toon Meer
Back to top button