Site pictogram Vakantiegroeten

Hervormde Kerk Ootmarsum

Twente-Ootmarsum-Nederlands-Hervormde-Kerk-©-Ronald-Wilfred-Jansen-Shutterstock.com

Twente-Ootmarsum-Nederlands-Hervormde-Kerk-©-Ronald-Wilfred-Jansen-Shutterstock.com

De Hervormde Kerk van Ootmarsum is gebouwd in opdracht van Napoleon. Een plaquette van Napoleon ligt in de straat.

Naar de website
Twente-Ootmarsum-Nederlands-Hervormde-Kerk-©-hans-engbers-Shutterstock.com

Napoleon

De kerk werd gebouwd nadat de protestanten de Grote Kerk in Ootmarsum moesten afstaan aan de katholieken. Lodewijk Napoleon gaf een royale bijdrage aan de bouw, die in 1811 voltooid werd. Mis de gedenksteen met het profiel van koning Lodewijk Napoleon niet, ter herinnering aan zijn bezoek aan Ootmarsum in 1809. Deze ligt in het toegangsstraatje naar de kerk.

Zuilen en fronton

De kerk heeft een neoclassicistische stijl, met een rechthoekige plattegrond, halfronde ramen, zuilen en een driehoekig fronton.

Orgel

De breedte van de kerk werd bepaald door het orgel dat uit de Grote Kerk kwam. Het orgel is een Berner-orgel uit 1781, met pijpen uit 1676.

Grafsteen, statenbijbel, kelk en glas-in-loodpaneeltjes

Ook andere elementen uit de Grote Kerk werden overgebracht, zoals de grafsteen van commandeur Johan Dietrich van Heiden, de oude en kostbare kelk die deel uitmaakt van het avondmaalzilver, evenals de prachtige statenbijbel uit 1673 die op een oude lezenaar pronkt. Glas-in-loodpaneeltjes, gemaakt van de overgebleven glasscherven van ramen die tijdens een bombardement in 1945 werden vernield, sieren de muren.

Naar de website

Highlights

  • Mis hem niet: de gedenksteen met het profiel van koning Lodewijk Napoleon ter herinnering aan zijn bezoek aan Ootmarsum in 1809. Het ligt in de bestrating in het straatje voor de kerk.
  • Fraaie buitenzijde en mooi orgel en preekgestoelte binnen
  • Prachtig straatje er naartoe

 

Mobiele versie afsluiten