In de aanloop naar het nieuwe seizoen, dat begin april van start gaat, is het Nationaal Grammofoonmuseum in Nieuwleusen op zoek naar nieuwe presentatoren en gidsen. Uiteraard krijgen belangstellenden eerst een gedegen training en een inwerkperiode.
Wie zich aanmeldt, krijgt de komende maanden de gelegenheid om in de praktijk mee te lopen met één van de huidige presentatoren. Ook krijgt de kandidaat gedurende een training de nodige instructies en kennis over de geschiedenis en bediening van de apparaten die in het museum tentoongesteld zijn. Het contact wordt na aanmelding eerst ingeluid met een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Daarna kan de kandidaat beslissen of hij of zij daadwerkelijk wil meedoen.
Na een lange periode van voorbereiding, verhuizing en verbouwing opende het Nationaal Grammofoonmuseum in de zomer van 2023 de deuren van het Olde Gemientehuus van Nieuwleusen (Westeinde 2). In de winterperiode, van 1 november tot 1 april, is het museum alleen op afspraak toegankelijk voor groepen van minimaal acht personen die een rondleiding kunnen krijgen.
Het Olde Gemientehuus is omgetoverd tot een prachtig museum waar naar verwachting jaarlijks vele duizenden liefhebbers van oude afspeelapparatuur en liefhebbers van muziek hun weg naar toe zullen vinden. Er zijn enkele mooie toonzalen te zien, een platenbar en een studioruimte met analoge apparatuur uit de vorige eeuw. In de voormalige raadszaal (die nog steeds gebruikt wordt als trouwzaal) worden bezoekers ontvangen en kunnen ze luisteren en kijken naar presentaties over de ontstaansgeschiedenis van de fonograaf en de grammofoon. Bezoekers kunnen ook op eigen gelegenheid rondlopen door het museum en genieten van video’s en muziek.
Meer presentatoren
De leiding van het Nationaal Grammofoonmuseum is tevreden over de bezoekersaantallen van het eerste seizoen. Maar achter de schermen worden voorbereidingen getroffen om het museum in het nieuwe seizoen nog aantrekkelijker te maken voor meer bezoekers. Meer bezoekers betekent ook dat het museum behoefte heeft aan meer presentatoren en gidsen. Die zullen dan de bezoekers ontvangen, rondleiden en van informatie voorzien.
Tijdens de training maak je kennis met de historie van de fonograaf en de grammofoon. Je leert hoe apparatuur werkt en hoe die aan bezoekers kan worden gedemonstreerd. De training wordt gegeven door ervaren vrijwilligers van het Nationaal Grammofoonmuseum en professionals op het gebied van presenteren. Ook kun je ‘meelopen’ met presentatoren en gidsen om zo de praktijk te ervaren.
Daarnaast kan het museum altijd vrijwilligers gebruiken op andere terreinen, zoals kassamedewerkers, mensen die willen meehelpen met het onderhoud van het gebouw en de tuin, mensen die willen meedenken en -werken aan evenementen, en mensen die zich willen bezighouden met de p.r. en publiciteit rond het museum.
Heb je interesse in een vrijblijvend gesprek om te zien of dit iets voor je is? Stuur dan een mailtje aan vrijwilliger@