Site pictogram Vakantiegroeten

Ontdek het Vergeten Oorlogsverhaal van Groningen: Indrukwekkende Expo in de Akerk

Foto © Campagne beeld Oorlog dichtbij

GRONINGEN – Om onze vrijheid te vieren, mogen we de verhalen van het verleden nooit vergeten. Precies tachtig jaar geleden, op 16 april 1945, werd Groningen bevrijd door de Canadese troepen. Ter ere van deze bijzondere mijlpaal opent Groninger Kerken nu de grootste tentoonstelling ooit over de vaak onbelichte oorlogsgeschiedenis van onze eigen stad: ‘Oorlog dichtbij’. Verwacht persoonlijke verhalen en aangrijpende historische beelden die een nieuw licht werpen op deze ingrijpende periode.

Wist jij dat Groningen tijdens de Tweede Wereldoorlog een heel eigen, heftig oorlogsverhaal kent dat bij veel stadjers onbekend is? Curator Martin Hillenga, de auteur van het veelgeprezen boek Groningen 40-45, dook diep in de archieven en stelde deze unieke tentoonstelling samen. ‘Oorlog dichtbij’ onthult het onderbelichte verhaal van de Duitse bezetting, de verwoestende Slag om Groningen en het schrikbarend hoge aantal Joodse stadsgenoten dat werd weggevoerd.

De Akerk: Meer dan alleen een kerk

De iconische Akerk speelt een cruciale rol in dit verhaal. Tijdens de oorlog bood de kerk een schuilplaats aan ondergedoken Engelse piloten, werden er Duitse kerkdiensten gehouden én speelde het kostersechtpaar een heldhaftige rol in het lokale verzet. Deze indrukwekkende gebeurtenissen komen in de tentoonstelling op een indringende manier tot leven.

Groningen: Een eigen oorlogsverhaal

Wat ‘Oorlog dichtbij’ pijnlijk duidelijk maakt, is dat Groningen een uniek oorlogsverleden heeft, waar zelfs veel inwoners van de stad niet volledig van op de hoogte zijn. Generaties schoolkinderen kregen vooral de landelijke geschiedenis mee, waarin het Noorden van Nederland vaak onderbelicht bleef. De tentoonstelling werpt licht op specifieke Groningse ervaringen, zoals:

Voel de oorlog: Beelden, geluid en persoonlijke objecten

Bezoekers van ‘Oorlog dichtbij’ worden volledig ondergedompeld in de realiteit van de oorlogsjaren. Indringende foto’s tonen afscheid, onderdrukking en de verwoesting van de stad. Soundscapes van explosies en overvliegende vliegtuigen laten de impact van de oorlog op Groningen voelen. Persoonlijke objecten, zoals helmen, affiches, boeken en een aangrijpend poëziealbum vol oorlogsherinneringen, maken de geschiedenis tastbaar en persoonlijk.

Sta even stil bij vrijheid

‘Oorlog dichtbij’ is een unieke kans om stil te staan bij de immense impact van oorlog en de onschatbare waarde van onze vrijheid, ook tachtig jaar na de bevrijding. De tentoonstelling is onderdeel van de provinciale manifestatie 80 Jaar Vrijheid en is tot stand gekomen in samenwerking met Museum aan de A, het Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen, de Groninger Archieven en de Synagoge Groningen.

Praktische info:

Mobiele versie afsluiten