Enschede

Roombeek rondleiding in Enschede

Roombeek; de wijk van de vuurwerkramp

De wijk Roombeek werd in één klap bekend door de vuurwerkramp. Een brand in de vuurwerkopslag van S.E. Fireworks, op 13 mei 2000, leidde tot een reeks explosies die een groot deel van de wijk verwoestten. Er waren vele slachtoffers. Vele straten met huizen zijn compleet weggeslagen. Na de vuurwerkramp kreeg de wijk een heel nieuw gezicht. Wil je meer weten over de wijk als oude textielwijk, de vuurwerkramp en de wederopbouw? Doe dan een Roombeek rondleiding.

Naar de website
Enschede-Roombeek-balengebouw-©-hans-engbers-Shutterstock.com
Enschede-Roombeek-balengebouw-©-hans-engbers-Shutterstock.com

Rondleidingen

De Roombeek rondleidingen in Enschede zijn een indrukwekkende manier om meer te weten te komen over de geschiedenis, cultuur en architectuur van deze bijzondere wijk. Verschillende thema’s komen aan bod zoals hoe het hier vroeger was, over de textielindustrie en het dagelijks leven toen en ook veel over de Vuurwerkramp, de nasleep en de wederopbouw. De ambassadeurs, die allemaal op één of andere manier de ramp hebben meegemaakt, zijn ook goed thuis in de cultuur en architectuur die in Roombeek nu en in de toekomst te vinden is. De rondleidingen starten met een presentatie. Kijk op de website voor de data en tijden.

Wandelroute

Wil je liever op eigen gelegenheid wandelen? Ter gelegenheid van het 20-jarig bestaan van de herdenkingen van de Vuurwerkramp in Enschede is er een wandelroute gemaakt waarmee geïnteresseerden een route door de wijk Roombeek kunnen lopen. De route gaat langs bijzondere plekken in de wijk.

Wat is er te zien in de wijk Roombeek in Enschede?

Monument Vuurwerkramp

Lasonderbleek is een park in de wijk Roombeek ter nagedachtenis aan de vuurwerkramp. De plek waar de vuurwerkfabriek stond is nog te zien aan de betonnen resten. Een kunstwerk van de Amsterdamse kunstenaar Balta toont een huis in het gras, getekend als een kind. Een simpel huis dat iedereen begrijpt.

De lijnen naast het huis laten zien wat er niet meer is. Op een steen staan de namen van de mensen die omkwamen bij de ramp.

Textielindustrie

Roombeek is een wijk met een rijke textielhistorie, waar veel textielfabrieken zich vestigden in de 19e en 20e eeuw. Enschede was in die tijd na Manchester de grootste textielstad van de wereld. Roombeek werd gebouwd voor het huisvesten van alle textielarbeiders. In de jaren 60 raakte de wijk in verval door de neergang van de textielindustrie. De productie verplaatsten de fabrikanten naar de lage lonen landen. In de wijk zijn nog meerdere gebouwen te zien die herinneren aan deze textielperiode. Zoals het imposante Balengebouw, een voormalig katoenpakhuis dat nu in gebruik is door de Twentse krant, de Tubantia.

Moderne en diverse architectuur

Na de ramp werd Roombeek opnieuw opgebouwd met respect voor de oude structuren, gebouwen en bomen die gespaard waren gebleven. De wijk kreeg een moderne en diverse architectuur, waarbij de bewoners veel inspraak hadden in het ontwerp van hun eigen woningen. Roombeek werd ook een cultureel centrum met musea (zoals het Rijksmuseum Twenthe en De MuseumFabriek, voormalig museum TwentseWelle) theaters, ateliers en exposities (zoals de TETEM Kunstruimte).

Naar de website

Highlights

  • Monument
  • Textielindustrie
  • Rondleidingen
  • Wandelroute

Contact informatie


 

Toon Meer
Back to top button